Stede Wijck (NL)

Stede Wijck in periode III
Stede Wijck is een eeuwenoud Hollands Stadje. We vinden er in periode III vele monumentale pandjes rondom de oude kerk in het centrum, waar ook de resten van het kasteel van de vroegere graaf en stichter van de kerk duidelijk zichtbaar nog aanwezig zijn. De huidige gracht kent haar oorsprong in de omgrachting van dit eens zo machtige kasteel. Nu vinden we er vooral 16de en 17de eeuwse grachtenpandjes, waarin de winkeltjes van Stede Wijck gevestigd zijn.

In het haventje met oude pakhuizen langs de kade vindt de overslag van bloemen, groente en fruit plaats op zowel binnenschip als trein. Het spoorlijntje in het havengebied staat weliswaar ter discussie in de gemeenteraad, er wordt voorlopig nog intensief gebruik van gemaakt: het is er dan ook altijd bedrijvig en een drukte van belang.

Stede Wijck heeft een middelgroot station waar ertstreinen dagelijks passeren en waar de dienstregeling verder bestaat uit vertrek en aankomst van sneltreinen en lokale boemels.

In de directe omgeving van Stede Wijck vinden we de bloembollenvelden waar veelkleurige bloemenpracht het Hollandse landschap benadrukt. Verder gelegen zijn de frisgroene polders met veeteeltbedrijven doorsneden door polderdijkjes en smalle weggetjes.

Reacties zijn gesloten.