Winkel-woonhuis 17de eeuw

Artitec 10166 – Winkel-woonhuis 17de eeuw

De gietsels van resin dienen zorgvuldig te worden bewerkt alvorens er aan het verven of bouwen kan worden begonnen. De vliesjes dienen van de onderdelen te worden afgeschuurd. Het beste gebeurt dat door de onderdelen horizontaal over het schuurpapier te bewegen.

Artitec levert een kleurcode tabel bij de bouwsets die corresponderen met de verfnummertjes van revell en Humbroll. Hier kan uiteraard van worden afgeweken.
Als alle onderdelen zijn geschuurd kan het verven beginnen.

Artitec adviseert te verven na het bouwen. Iedereen zal zo zijn eigen methode vinden. Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen verven doe ik dat voordat het verlijmen begint.

Voordat er gelijmd wordt, dienen de afzonderlijke delen eerst droog aan elkaar gepast te worden, om eventuele oneffenheden bij te werken.

Omdat er verlichting komt in het huisje, worden de wanden lichtdicht gemaakt met aluminiumfolie voordat verlijmd wordt. Gebeurt dit niet, dan zullen bij verlichting van binnenuit de wanden van het huisje als een lampionnetje doorschijnen.

Dit lichtdicht maken kan ook met zwart papier. Anderen maken een ‘kooitje’ door de onderdelen op een groot zwart vel naast elkaar te leggen en dit als 1 geheel uit te snijden, te vouwen en in het huisje in te brengen.

Werken met aluminiumfolie werkt snel en hoeft minder nauwkeurig (m.b.t. opmeten en knippen).

Leg een onderdeel vlak op het werkblad.

Plaats een stuk folie over het onderdeel en wrijf lichtjes over de folie om de randen te doen uitkomen.

Knip de folie ruim uit en snij evt. raamopeningen eruit.

Vervolgens worden eerst de venstertjes op het onderdeel geplakt met een niet blooming lijm. Secondelijm slaat wit uit.

De folie word daarna aan het onderdeel vastgeplakt met secondelijm.

Zo worden alle onderdelen een voor een afgewerkt. De gordijntjes zijn gemaakt van echte vitrage.

Resin lijmen doe ik met 2-secondenlijm (Bison secondelijm “tipper”), m.u.v. de ruitjes dus, die anders wit uitslaan en ondoorzichtig worden.
Na het lijmen van bijv. twee zijden, worden de overlappingen in de uitgeneden folie goed met elkaar verbonden door deze eveneens aan elkaar te lijmen, zodat er geen enkel licht door kiertjes kan ontsnappen.

ls het huisje gebouwd is volgen de details zoals die door Artitec worden bijgeleverd in etsplaatjes. Hier dient het uithangbordje nog te worden geplaatst.

Een extra dry-brush weathering zou hier best nog kunnen.

Reacties zijn gesloten.